Chito-ryu Soke

TSUYOSHI CHITOSE SENSEI

Tsuyoshi Chitose, teknisk overhodet for stilarten Chito-ryu karate, og med tittelen “Soke”, kan sies å være født til karate. Han kommer fra en familie hvor det har blitt trent karate i mange hundre år. Faren var en av pionerene innen moderne karate, og grunnlegger av stilarten Chito-ryu karate. Han var igjen sønnesønn av Okinawas (hvor karate opprinnelig stammer fra) mest prominente og kjente utøver på 1800-tallet, Sokon “Bushi” Matsumura. “Bushi” Matsumura er kanskje den mest innflytelsesrike personen innen karate noensinne. Dette var i en tid karate var nærmest en hemmelig kunstform, og før det fantes stilarter og organisasjoner som i dag.

Soke Tsuyoshi Chitose ble født i 1951. Allerede som meget ung begynte han å trene karate. I tillegg måtte han også trene andre former for kampkunst, som Judo, Aikido, Kendo, diverse våpen med mer. Alt som en del for å gjøre ham klar for den stilling han i dag har innen karate – en fantastisk utøver og instruktør, og et forbilde for hvordan karate kan utøves.

I dag trener mange karate fordi dette er en meget effektiv måte å holde seg i form på, mentalt som fysisk. Karate trenes også som sport, med tanke på konkurranse. Så også innen Chito-ryu karate.

Med Soke har vi i tillegg en direkte forankring i tradisjon, en forbindelse tilbake til den tid da karate ble utviklet for å overleve, samt det mer moderne – at karate er ment å være en positiv og oppbyggende form for trening, hvor holding og karakterutvikling står sentralt, ikke bare det rent fysiske.

Soke har vært i Bergen en rekke ganger ganger, første gang i 1996, og senest i 2012. Vi håper det ikke er siste gang Soke kommer til Bergen. En lærer alltid mye ved å trene med Soke, og alltid inspirerende.

Comments are closed.