Tilbakeblikk:Soke Cup 2007 i Bergen

Av Trond Erdal
Foto: Michael Storebø
August, 2007

Hvert tredje år arrangerer stilarten Chito-ryu et internasjonalt stevne kalt “Soke Cup”. Dette fungerer som et uoffisielt VM i stilarten vi trener.

I år var det UKK og Chito-ryu Norge og som var arrangør. Det hele skjedde 4. og 5. August i Bergen, nærmere bestemt Framohallen i Fyllingsdalen. Det var første gang Soke Cup har blitt arrangert i Europa.

Her var det tilreisende fra bl.a. Japan, Australia, Hong Kong, USA, Canada, Skottland, Irland og Norge. Målt i antall deltakere var stevnet således flere ganger større enn f. eks årets NM i karate (World Karate Federation). I norsk målestokk må det derfor kunne kalles et voksent stevne.

Soke Cup er oppkalt etter Soke Tsuyoshi Chitose. Han er internasjonalt teknisk overhode for Chito-ryu. Om det var første gang vi arrangerte Soke Cup, så var det likevel 4. gang Soke Sensei var i Bergen (vi har en sterk misstanke om at han liker seg her:).

Soke Tsuyoshi Chitose viser deler av sin familiekata under oppvisning

I Soke Cup konkurreres det i kata (mønster) og kumite (kamp). Kata som nyttes er kun de kata som vi trener i Chito-ryu.

I Chito-ryu konkurreres det også i bogu-kumite. Dette er kamp med bl.a. ansiktsmaske og vest. Det moderne utstyret beskytter meget godt, og selv gode treffere, teknikker som hadde gitt direkte diskvalifikasjon i WKF og gjerne sykehusopphold for den uheldige, så var det svært få skader under stevnet. Slikt gjør at utøverne tør å slippe seg mer løs, og kampene blir svært severdige. Og tildels mer realistiske.

Bogu (beskyttelse) muliggjør mye kontakt uten at noen blir skadet

Nivået blant de beste var meget høyt. Kata for svartbelter ble vunnet av Michelle Taneda fra Canada og Keiichiro Oda fra Japan. Begge viste utrolig bra karate.

Kumite ble vunnet av henholdsvis Takumi Kunitake, Japan (-75 kg), Edward Docherty, Canada (+75 kg) og Michelle Taneda, Canada.

Monica fra UKK kom til finalen i kata

Fra Norge stilte det utøvere fra Bergen, Hardanger, Stavanger og Oslo. Det ble ingen gull, men Helge Svarstad fra UKK fikk to sølv (kamp og kumite) i klassen for kyu-graderte. Videre kom Monica Roos (UKK) til finalen i kata for svartbelter, hvilket er en sterk prestasjon når en ser på nivået som ble vist. Norge gjorde det bra også i lagkumite for kvinner, der Tina Rosvold, Karine Wabø Ruud og Isabel Kemp virkelig fikk vist seg. Tina trener i UKK, mens Karine og Isabel er tidligere UKK’ere, men trener nå i Hovin KK i Oslo.

De norske utøverne i kvinnenes lagkumite, Tina, Karina og Isabel.

Det ble og tid for oppvisning. Sensei Kugisaki, 9. dan, viste Sakugawa-no-kon (stokk). Sensei Tanaka, 6. dan, viste kata’en Kusanku-dai. Sensei Noonan (overhode for Chito-ryu i Australia) viste bunkai/to-og-to-teknikker med Martin Phillips, og ungdom fra Vancouver, Canada, viste en forrykende kumi-bo (stokk to-og-to) oppvisning. Videre viste det vist Taiji og Sanshau (kinesisk kickboksing) av BSI Taiji og Bergen Taiji og Wushu Klubb, blant annet. Likevel, høydepunktet var nok Soke da han viste utdrag av sin familiekata. Måten han beveger seg på, og utfører teknikkene sine på, er utrolig, og overgikk alt som ble vist denne helgen!

Juniorer fra Vancouver, Canada, viser kumi-bo teknikker

Men Soke Cup er ikke bare konkurranse og oppvisning. Soke Cup er også en sosial hendelse. Her får en truffet en rekke andre utøvere fra andre land som også brenner for å trene Chito-ryu karate. Det er tilreisende på alle nivå, fra nesten nybegynnere til 9. dan, og i alle aldre.

Arrangementet hadde sine små problemer, men totalt sett var utøverne og andre tilreisende meget godt fornøyd med hva vi fikk til. Tilbakemeldingen fra de utenlandske utøverne var svært positiv. Bl.a. var kommentaren fra den japanske leir, var at neste gang noe internasjonalt skulle arrangeres i Bergen, ville det komme dobbelt så mange utøvere derfra. Minst!

Sensei Noonan, 6.dan, og Sensei Snow fra Australia viser bunkai

Sensei Tanaka, 6.dan, viser Kusanku-dai

Sensei Kugisaki, 9.dan, viser Sakugawa-no-kon

Soke Tsuyoshi Chitose viser Chito-ryu nedtakning på sin sønn Naoyuki Chitose

Comments are closed.